Home
Johanna Hendrika’s website
Verder
Langs Duitse en Deense eilanden - een zeiltocht door heden en verleden
2013
Terug
honderden flessen wijn mee. Voor Hauptmann waren die avonden een middel om los te komen van het boek waarmee hij bezig was en 's nacht rustig te kunnen slapen. Thomas Mann en Albert Einstein behoorden tot de gasten; Hauptmann figureert in karikaturale vorm als mijnheer Peeperkorn in Manns roman De Toverberg. Zo biedt het huis een interessante doorkijk naar het literaire leven in de eerste helft van de vorige eeuw. De afgelopen decennia heb ik op allerlei plekken in Europa woningen van schrijvers en denkers van diverse pluimage bezocht, naast Hauptmanns zomerhuis o.a. de villa van Thomas Mann op de Koerlandse landtong, nu in Litouwen, en het
appartement van György Lukács langs de Donau in Budapest. Wanneer je bedenkt dat veel van die figuren elkaar persoonlijk kenden en elkaar regelmatig ontmoetten tijdens vakanties en internationale bijeenkomsten, besef je pas goed hoe desastreus de periode van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Koude Oorlog voor de Europese ideeënontwikkeling is geweest. Na het museumbezoek fiets ik door het duinlandschap van Dornbusch met  langs de hellingen en op de toppen steeds weer verrassende uitzichten over zee en over de 'Bodden' en ook over de hele lengte van het eiland. De vuurtoren op de noordpunt van het eiland is toegankelijk voor bezoekers en na een dikke honderd treden heb je daar helemaal een spectaculair uitzicht. 
Links en midden: villa’s op Hiddensee, waaronder die van Gerhard Hauptmann (links). Rechts: biologiestation van architect Max Taut.
Dornbusch, de noordpunt van Hiddensee met spectaculaire uitzichten.