Home
Johanna Hendrika’s website
Verder
Het mooie Mön
Langs Duitse en Deense eilanden - een zeiltocht door heden en verleden
2013
Terug
dinsdag 3 september Met noordenwind kracht drie vertrekken we 's morgens richting Mön, 100 mijl in westelijke richting. Aanvankelijk halen we zeilend 5 knoop. Na enkele uren neemt de windkracht af en wordt de wind westelijker. Om snelheid te houden moet de motor erbij. Het is een rustige tocht. We kruisen geen scheepvaartroutes en houden de hele dag zicht op de Zweedse zuidkust. Net voor donker krijgen we de markante oostkust van Mön in zicht. De veerboten die Mön passeren varen altijd vlak langs de hoogste krijtrots
Mön's Klint voor het spectaculaire uitzicht. Wij gaan naar het haventje Hårbölle, een piepklein haventje aan de westkust. Er liggen wat  jachtjes en wat plaatselijke vissers, er is een kiosk met hamburgers en je wordt geacht het (lage) havengeld in een enveloppe in de brievenbus te deponeren. De vissers varen af en aan, de kiosk trekt wat jeugd, op de bankjes langs de haven zitten veelal oudere echtparen aan hun biertje – het is er een gezellig rommelig geheel. Buitenlandse jachten komen hier nauwelijks, vertelt ons de havenmeester.
Harde westelijke wind in Hammerhavn op Bornholm. De Johanna Hendrika ligt er enkele dagen verwaaid.
verder door naar Tejn aan de noordkust. Tejn geldt als hét maritieme centrum van Bornholm. Er zijn wat werfjes, motorreparateurs en winkels in visserij- en scheepvaartbenodigdheden. Verder is Tejn vooral een villadorp. Ik fiets van de kust af door de heuvels het binnenland van Bornholm in. Het is een prachtig landschap met overal doorkijkjes naar de zee. Er leidt een fietspad naar Vang, een haventje aan de westkust. De route gaat afwisselend door groene heuvels en bosgebieden. De bewoners van Vang leefden in het verleden van de opbrengsten van een steengroeve. Het haventje werd in 1905 aangelegd ten behoeve van het vervoer van de stenen. Met een haveningang van ongeveer zes meter breed vergde het van de schippers van de zeilschepen die de stenen vervoerden veel koelbloedigheid om het kleine haventje in en uit te varen. Nu is Vang vooral een villadorp. Van Vang leidt een fietspad steil omhoog naar Hammerhus, de ruïne van een enorm kasteel bovenop de hoge rotsen van de noordwestkop van Bornholm. Hammerhavn, onze haven, ligt aan de voet van deze rotsen. Maandag wordt besteed aan onze laatste boodschappen voor onderweg. In een scheepsartikelenwinkeltje in Tejn vinden we een sterk afgeprijsd koperen ankerlicht, een mooie aanwinst voor het nieuwe huis dat Joke en ik eind dit jaar hopen te betrekken. In de vroege ochtend slaat de branding nog over de havendijk, maar als we 's middags in Hammerhavn terugkeren, is de wind al sterk afgenomen.
Het romantische landgoed Liselund op Mön.